Evenimente – 2014

E V E N I M E N T E

 

14 ianuarie 2014, Piatra Neamt

Dezvelirea statuii lui Mihail Eminescu

La initiativa, si prin grija si osardia scriitorului Adrian Alui Gheorghe, a fost ridicata in fata Bibliotecii G.T. Kirileanu din Piatra Neamt o statuie dedicata poetului nostru nepereche. La festivitate au luat parte peste 200 de localnici de toate varstele, care au primit cu mult entuziasm evenimentul. Un sobor de preoti au tinut o slujba, iar reprezentanti ai autoritatilor locale si acad. Nicolae Manolescu au dezvelit bustul marelui poet si au rostit scurte alocutiuni. Tineri de la Colegiul de Arta din Piatra Neamt au sustinut un mic spectacol de muzica si poezie.

 

Aspecte de la acest eveniment

   

 

 

 

25 Martie 2014, Secuieni, jud. Neamt

Sesiunea stiintifica de primavara a Filialei Piatra Neamt a AOSR, sub genericul ”Stiinta, cunoastere, creativitate”, Editia a II-a

Sesiunea stiintifica a fost organizata in colaborare de catre Filiala Piatra Neamt a  AOSR si Statiunea CD Stiinte Agricole din Secuieni, jud. Neamt. La aceasta reuniune stiintifica au participat cca 50 de specialisti din mai multe institutii de cercetare si din invatamantul superior. In cadrul acestei sesiuni, care a cuprins un numr de 11 conferinte, referate si comunicari stiintifice, membrii Filialei AOSR din Piatra Neamt au prezentat urmatoarele lucrari:

• Gogu Ghiorghita – Organismele modificate genetic (OMG), realizari, perspective,

   controverse  (conferinta);

• Carmen Tebrencu, Doina Danila, Elena ionescu, Neculae Antohe – Specii de interes

   agrosilvic cu potential inovativ din zona vaii montane a raului Bistrita;

• Elena Trotus, Alexandra Buburuz, Margareta Naie, Simona Pochiscanu – Cercetari privind

    evolutia speciei Amathes C-nigrum L. (Lepidoptera, Noctuidae) în conditiile din Centrul

   Moldovei;

• Virgil Razesu –”Limba romana – diaporama” si lansarea cartii sale ”35”, publicata in 2013, in editura proprie.

 

Aspecte de la aceasta sesiune stiintifica

   
   

 

 

 

2 iunie – 13 iunie 2014

”Zilele Bibliotecii judetene G.T.Kirileanu Piatra Neamt”

Poetul si prozatorul Adrian Alui Gheorghe, director al Bibliotecii Jude?ene ”G.T. Kirileanu”,

Neamt, membru asociat AOSR, a organizat aceasta actiune ampla, care a durat doua saptamani, in cadrul careia au avut loc intalniri ale publicului din Piatra Neamt cu personaliati ale culturii romane, cu poeti si scriitori romani si straini, seri muzicale, recitaluri de poezie, spectacole de teatru, lansari de carte etc (vezi site: www.bibgtkneamt.ro).

 

   
   

 

 

 

 

14 Septembrie 2014

Dr. med. Costache Andone, membru titular al AOSR, a implinit 95 de ani

 

Membrii Filialei din Piatra Neamt a AOSR l-au sarbatorit in cadru festiv pe colegul lor, decanul de varsta al Filialei, dr. med. Costache Andone, cu prilejul implinirii varstei de 95 de ani si l-au omagiat pentru activitatea sa neobosita de-a lungul deceniilor pusa in slujba omului si a cetatii. D-Sa este o personalitate binecunoscuta, apreciata si respectata a municipiului P. Neamt si judetului Neamt pentru calitatile manageriale si umane cu totul deosebite, pentru contributia Sa substantiala la dezvoltarea activitatii medicale, stiintifice, culturale si sportive in Municipiul Piatra Neamt. Efortul s?u de a fi de folos celor din jur a fost rasplatit de o serie de organizatii si institutii nationale si locale cu numeroase diplome, medalii si plachete, prin acordarea titlului de cetatean de onoare al municipiului Piatra Neamt. In prezent este membru titular si presedinte de onoare al Filialei din Piatra Neamt a Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania. Cu prilejul sarbatoririi, membrii filialei i-au facut cadou un trofeu ?i un tablou care s?-i aminteasca de aceasta zi memorabila din viata sa – 14 septembrie 2014.

Aspecte de la momentul aniversar

 

   

 

 

 

19 – 20 Septembrie 2014

Sesiunea stiintifica de toamna a Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, cu tema ”Omul si natura din perspectiva societatii moderne

 

Sesiunea stiintifica s-a desfasurat la Universitatea ”Ovidius” din Constanta. Au fost prezentate 92 conferinte, referate si counicari stiintifice in cadrul a 8 sectiuni: ”Societatea contemporana – cumpana intre istorie, gandire si traire”, ”Implicatiile matematicii, fizicii si stiintelor tehnice asupra mediului”, ”Informatizarea – suport al progresului in societatea moderna”,”Energii neconventionale si impactul asupra naturii”, ”Spiritualitate religioasa si cunoastere stiintifica”,  ”Biotehnologiile si securitatea alimentara”, ”Corpul uman, medicina umana si medicina naturista”, ”Dimensiunea istorico-sociologica a stiintei. Thomas Kuhn”. La lucrarile sesiunii au participat alaturi de membrii AOSR si cadre didactice, doctoranzi, masteranzi de la universitatea gazda, precum si specialisti de la institute de cercetare din tara. Din partea Filialei AOSR din Piatra Neamt au participat la aceasta reuniune stiintifica: dr. Susana Geangalau, prof. dr. Gogu Ghiorghita si CS I dr. Neculae Antohe.  In cadrul sesiunii, dr. Susana Geangalau a prezentat comunicarea ”Consideratii stiintifice privind impactul programelor si proiectelor”, iar prof. univ. dr. Gogu Ghiorghita a sustinut conferinta ”Organismele transgenice si impactul lor economic, social si etic”.

 

Aspecte de la conferinta

   
   

 

 

 

7 Noiembrie 2014

Lansare de carte, dr. med. Virgil Razesu

 

Dr. med. Virgil Razesu a lansat doua carti publicate de D-Sa pe parcursul anului 2014, in editura proprie: ”Marturii” (2 volume) si ”Domnule Presedinte”. Lansarea a avut loc în Sala ”Cupola” a  Bibliotecii Judeteane Neamt ”G. T. Kirileanu”. Sedinta de lansare a fost moderata de Dan Iacob, iar prezentarea autorului si a cartilor a fost realizata de ing. Constantin Munteanu (scriitor) si prof. Gheorghe Bunghez. A luat cuvantul si autorul, care a informat cititorii asupra istoriei acestor carti. S-au purtat discutii intre autor si publicul prezent, iar in final cei care si-au procurat cartile au primit autograf din partea autorului.

 

 

 

   
 

 

 

4 – 5 Decembrie 2014

Simpozionul ”Biologia si dezvoltarea durabila”, Editia a XII-a, Complexul Muzeal de Stiintele Naturii din Bacau

 

Manifestare stiintifica traditionala, care reuneste specialisti din domeniul muzeografiei, dar si specialisti din diverse domenii ale biologiei. La aceasta reuniune stiintifica a fost prezent la fiecare editie si prof. univ. dr. Gogu Ghiorghita, presedintele Filialei din Piatra Neamt a AOSR, membru al Comitetului Stiintific al Simpozionului si unul din initiatorii acestei manifestari stiintifice, cu multi ani in urma. In cadrul lucrarilor D-Sa a prezentat o carte semnata de prof. univ. dr. Grigorie Stefanescu, intitulata ”Gregor Mendel”, aparuta in Editura ”Risoprint” din Cluj-Napoca.

 

Aspecte de la Simpozion

   
   

 

 

 

Comments are closed.